dinsdag, mei 02, 2006

Sociaal huishouden

We kennen allemaal de grondgedachte achter de het socialisme: iedereen is gelijk. En als het aankomt op geld: de sterkste schouders dragen de zwaartste lasten. Gisteren tijdens de lunch had ik een interresant gesprek over hoe er thuis met geld en inkomen wordt omgegaan. En mijn meest socialistische collega (hij woont niet voor niets in Nijmegen ;) ) verraste mij. Begrijp me niet verkeerd, iedereen moet doen waar hij zich het fijnst bij voelt, maar ik ben altijd benieuwd hoe andere mensen dingen oplossen.



Zij hebben het huishouden verdeeld door allebei de helft van de vaste lasten in de huishoudpot te storten. Wat ze overhebben mogen ze zelf. Van elkaar weten ze niet hoeveel geld ze op hun bankrekening hebben. Dit "iedereen betaald evenveel, ongeacht het inkomen" model klinkt wat mij betreft vrij liberaal. En dat had ik niet verwacht.



Zelf heb ik thuis de afspraak dat al het geld wat binnenkomt op de gezamenlijke rekening wordt gestart. Daar van worden de rekeningen betaald, en wordt er gespaard. Elke maand krijgen we allebei een even groot deel "zakgeld" waar we mee kunnen doen wat we willen zonder veratnwoording af te leggen. Alles betalen we samen, ook bijvoorbeeld de studieschuld. Waarom dit model? We werken allebei, mijn vriendin heeft een veel zwaardere baan dan dat ik heb en die kan nu geen 40 uur werken. Maar dat betekend niet dat ze minder hard werkt, of minder over zou mogen houden.



Ik ben heel benieuwd naar hoe andere mensen het huishouden verdeeld hebben :)

Geen opmerkingen: