zondag, augustus 27, 2006

SVB (Samenwonen voor beginners) deel 1: het vinden van een huis

Je hebt al een tijdje een relatie. En het gaat allemaal lekker. Jullie houden van elkaar en beslissen dat jullie het beu zijn. Altijd maar dat reizen tussen twee huizen. Of het nooit echt alleen kunnen zijn omdat je nog bij je ouders of in een studentenhuis woont. Jullie besluiten samen te gaan wonen. Maar daar begint het pas mee. Er is veel te regelen en veel te doen. Ik woon nu ruim 3 jaar samen met (ondertussen) mijn vrouw. We hebben veel moeten regelen veel afspraken moeten maken.
Ik ben altijd benieuwd hoe andere mensen bepaalde zaken rond het samenwonen oplossen en wat ze belangrijk vinden. Daarom heb ik afgelopen mei op mijn blog een yoursurvey enquete gehouden. De uitslag van deze enquete zal ik in een aantal delen behandelen. En dit is deel 1: het vinden van een huis!



Als je alletwee al op jezelf woont of eentje woont al in een eigen huis is het vinden van een huis niet het grootste probleem. Het probleem is dan om te bepalen in wiens huis er gewoond gaat worden. Vaak zie je dat stellen al langzaam aan samen gaan wonen. Meer en meer tijd wordt er samen doorgebracht bij 1 van de 2. Alleen de laatste stap (het verplaatsen van de meubels) laat nog even op zich wachtten. Vaak wordt gekozen voor het grootste huis, of het koophuis als de ander een huurwoning heeft. De andere woning wordt vaak nog even een paar maanden aangehouden, voor de zekerheid. Omdat huurwoningen nu eenmaal moeilijk te krijgen zijn. En als het toch mis blijkt te gaan in de eerste maanden wil je niet jaren hoeven wachten op een andere woning. Op deze manier gaan samenwonen is een snelle en makkelijke manier om te starten.



Als je allebei nog thuiswoont, of als je allebei in een studentenhuis woont is het vinden van een mooi huis al een groter probleem. Uit de enquete blijkt dat de meeste mensen kiezen voor een huurwoning via de woningbouw. De woningbouw heeft echter een belangrijk nadeel: je komt op een wachtlijst. In sommige steden is de wachtlijst al opgelopen tot 8 jaar. En zo kan het jaren duren voordat je een huis toegewezen krijgt. Als je dan op je 22e wilt samenwonen kun je maar beter zorgen dat je op je 14e al ingeschreven stond. Je kunt ook particulier huren, hier is veel sneller aan een huis te komen maar de prijzen zijn dan ook veel hoger. Samen kopen is natuurlijk ook een optie. Maar voor starters vrij moeilijk. Er zijn weinig huizen in goede staat voor een goede prijs. Zonder hulp van anderen is het vaak niet mogelijk een huis te kopen als je net afgestudeerd bent en op jezelf wilt.



De belangrijkte eis die mensen aan een huis hebben is ruimte. Hoe groter hoe beter. Uit eigen ervaring weet ik dat een huis snel vol groeit. Je kunt geen ruimte genoeg hebben. Daarnaast natuurlijk een fijne buurt waar men zich veilig voelt en geen last heeft van geluidsoverlast. En ander belangrijk punt is het licht. Mensen willen een licht en zonnig huis. Daarnaast zul je ook rekening willen houden met de afstand tot je werk. Elke dag 2 uur reizen in het openbaar vervoer breekt je op. Perse twee auto's moeten hebben omdat je anders allebei niet op het werk kunt komen is erg duur. Allemaal zaken waar je rekening mee wilt houden als je een huis kiest.



Bij een koopwoning wil je goed weten wat je nu eigenlijk koopt. Een bouwkundig onderzoek is dan aan te raden. Zekerheid heb je echter nooit een CV ketel die altijd goed heeft gewerkt kan ineens kapot gaan. Je moet er ook vanuit gaan dat je er minimaal 5 jaar woont. Bij het kopen van een (bestaande) woning betaal je 11% van het aankoopbedrag als kosten koper. Dit bedrag zul je vaak meefinancieren in de hypotheek. Om te zorgen dat je geen schuld overhoudt wanneer je je huis verkoopt zal je huis dus 11% in waarde moeten zijn gestegen. Ga daarom bij het kopen van een huis niet over 1 nacht ijs. Bekijk de buurt, onderzoek wat de plannen van de gemeente zijn en ga op het gevoel af wat je krijgt als je door een wijk loopt en het gevoel wat ke krijgt wanneer je het huis binnenstapt. Bij nieuwbouw betaal je geen kosten koper maar je hebt ook geen idee hoe de buurt precies gaat worden. Maar daardoor zijn de prijzen van nieuwbouw woningen vaak wel lager dan van bestaande huizen. Voor nieuwbouw bestaat vaak veel animo. Goed de plannen in de gaten houden en je in laten schrijven bij makelaars.



Of je nu huur of koop wilt, je zult het over een aantal zaken eens moeten worden: wordt het een dorp of een stad? Een buitenwijk of het centrum? Wat is belangrijker: ruimte of bereikbaarheid? CV of knus en authentiek? Oftewel waar moet je huis aan voldoen? En hebben jij en je partner dezelfde eisen? Daarbijkan ik je niet helpen. Daar zul je toch echt samen uit moeten komen. En zoals met alles in een relatie is het een kwestie van geven en nemen. Onze regel is dat we ons allebei veilig moeten voelen in een huis en een buurt anders gaan we er niet wonen. Veilig voelen is vaak aan onderbuikgevoel en hoewel angst een slecht raadgever is willen we toch onze intuitie niet negeren.



Voor het eerst de sleutel omdraaiien van het huis waar je samen gaat wonen geeft een bijzonder gevoel. Wat en waar het ook is. Het is jullie nieuwe plek, ik is wij geworden. Maar het vinden van een passend huis is pas het begin van hopelijk een lange tijd samen op jullie plek. Bij het samenwonen komt nog heel veel meer kijken meer daarover in deel 2 van de serie: "Samenwonen voor beginners"!

1 opmerking:

Unknown zei

echt een leuk stukje, ga nu ook samen wonen, en ik vind het allemaal best spannend, maar ik twijfel altijd wat ik nu voor wil gaan, dit stukje helpt al heel veel dank u
dolstra
dolstraj@gmail.com