woensdag, november 16, 2005

Refactoring in Visual Studio 2005

We kennen het allemaal wel, je krijgt code van iemand anders die je aan moet passen. Of misschien wel code van jezelf van een tijdje terug en je schrikt je helemaal lam. Naamgeving van variabelen waar je niets mee kunt. Method body's die meerder a4-tjes beslaan. Slecht gebruik van interfaces en OO design.

Nu kun je met find & replace een boel rechttrekken, echter ben je dan nooit zeker dat je alles te pakken hebt en of de code nog goed werkt. Als je dan compiled en je krijgt 150 compile erros zakt de moed je in de schoenen. Nu heeft 1 van de grootste in de OO wereld dit probleem ook onderkend en refactoring bedacht.

En wat doet Microsoft heel slim? Ze bouwen refactoring in in Visual Studio.net 2005. In VS2005 kun je nu met een paar muisklikken bijvoorbeeld: method signatures veranderen; methods extraheren (selecteer een aantal regels code in een method, maak daar automatisch een andere method van en vervang die regels code in de originele method voor de aanroep naar de nieuwe method); variabelen hernoemen en interfaces extraheren.

Al met al een grote stap voorwaarts. Met alle andere verbeteringen van C# 2.0 kan ik alleen maar zeggen: Snel overstappen je bent het waard!

Geen opmerkingen: