donderdag, februari 28, 2008

Ontwerp je eigen schoen

Het kost 160 euro maar dan heb je ook wat: je eigen ontworpen  schoen:

image

Op de website van Nike kun je je eigen schoen ontwerpen. En het werkt verbazingwekkend leuk. Nu heb ik mijn voetbalschoen ontworpen maar ook hardloopschoenen en gewone schoen behoren tot de mogelijkheden. Als website vind ik het een prachtig concept en het werkt nog eens ontzettend vloeiend allemaal ook. Nu nog wachten tot ik nieuwe schoenen nodig heb!

maandag, februari 18, 2008

Ben terug

Het telecom met de meeste briljante naam: Benis terug. Net op televisie was er een extreem lange spot om dit aan te kondigen. Voor mij is Ben nooit weggeweest, mijn simkaart heeft nog steeds het Ben logo. Het trekt wel een streep door mijn wervingscampagne: Ben werkt er....

zaterdag, februari 16, 2008

SimpleCM, cakePHP en Not invented here

In mijn dagelijkse werk ben ik ontzettend tegen het "not invented here" syndroom. Het syndroom waarbij een programmeur weigert om frameworks te gebruiken die hij zelf niet gebouwd heeft. In mijn werk noem ik dat altijd koppigheid en dodelijk voor de productiviteit. Op de schouders van reuzen kijken we eenmaal verder. En waarom niet profiteren van het werk en de inzet van anderen? Het niet gebruiken van frameworks is een vorm van arrogantie die vaak niet gepast is.

 

Voor mijn SimpleCM ben ik bezig met een manier om webapplicaties mogelijk te maken. Het tonen van content is natuurlijk leuk, maar voor websites wil je vaak ook interactie: het bestellen van een boek, een plaatsen van een reactie etc. En voor deze interacties ben ik op zoek naar een mooie oplossing. Zo kwam ik deze week www.cakephp.org tegen. Een rapid application framework, volgens mij vergelijkbaar met Ruby on Rails.

In cakePhp zitten heel veel mooie oplossingen: een O/R mapper, MVC uitvoer van webrequests, helper classes, schone URL's en wat al niet meer. Ik ben wel gek om het niet te gebruiken. Toch begint het "Not invented here" syndroom op te spelen. CakePhp legt als Framework aardig wat beperkingen op en het is een webapplicatie platform terwijl ik op zoek ben naar de combinatie content / webapplicatie.

 

Na rijp beraad heb ik besloten om CakePHP niet te gebruiken, maar wel om me er door te laten inspireren. Net zoals ik me laat inspireren door ASP.NET MVC en zelfs door composite C1. Het mooie van CakePHP is dat het open source is. Dat maakt het geinspireerd raken wat makkelijker. In overleg met mezelf heb ik besloten dat dit niet onder het "not invented here" symptoom valt. Ik werk verder op het werk van anderen en bepaal welke gedeelten toepasbaar zijn op mijn eigen werk.

maandag, februari 11, 2008

Lekke band

Niets beters dan een week beginnen met een lekke band. De voortekenen waren al niet gunstig toen ik afgelopen zaterdag uit de bouwmarkt gelopen kwam en de slappe band zag. De band even snel opgepompt bij de benzinepomp om de hoek, nog ruim 10 kilometer gereden en er leek niets aan de hand. Toen ik vanochtend thuis wegreed bleek hij toch erg slap te staan. Dus heb ik het reservewiel eronder gelegd en ben naar de garage gereden voor een nieuwe band.

Bleek dat er alleen een schroefje in zat en dat dat makkelijk te repareren was, 15 min en 12 euro later kon ik weer vrolijk wegrijden. Toch kan ik mee een beter begin van de week voorstellen. ..

woensdag, februari 06, 2008

Revoluon, SimpleCM

Ik ben er al maanden mee bezig, misschien zelfs al jaren. Om eerlijk te zijn ben ik een beetje de tel kwijt. Maar afgelopen week heb ik eindelijk mijn eigen simpele content management systeem online gezet: Revoluom SimpleCM. En een aantal sites van mij draaiien er nu op:

www.ikrij.nl, www.leds-shop.nl en www.blogjobs.nl

image

Het is verre van productie kwaliteit en ik kan me niet voorstellen dat iemand anders dan ik er mee zal werken. Maar voor mij is het meer dan handig. Ik kan vanuit 1 omgeving mijn sites beheren en snel nieuwe sites e.d aanmaken. Zoals elk CMS bestaat het uit content beheer en een "renderengine". Ik werk met templates, subtemplates, items, fields, fieldtypes, editcontrols en default waardes. Alles om zo flexibel en voor mij eenvoudig mogelijk te zijn.

Fancy dingen als fijnmazige security, versioning en workflows doe ik niet aan. Dat heb ik helemaal niet nodig. Mijn editor is helemaal AJAX based en werkt redelijk. Mijn plan is nog altijd om dit uit te bouwen tot een product wat ik ook andere mensen kan laten gebruiken. Maar dat zal wel gaan zoals met alle andere plannen van mij...

maandag, februari 04, 2008

Spierpijn en een blauwe teen

Afgelopen zaterdag heb ik weer eens op een snowboard gestaan. De laatste keer was bijna 2 jaar geleden. En omdat ik over een maand op wintersport ga en ik toch even wilde weten of ik me zorgen moest maken. De eerste en laatste keer dat ik op wintersport ben geweest is nu 10 jaar geleden. En ik vond het fantastisch, ik heb me heel goed vermaakt. Wat ik me nog het best herinner is de spierpijn.

montana

En die herinnering is weer actueel, ik heb 4 uur in de sneeuw gestaan en ik sta krom van de spierpijn, heel onprettig. Dat ik toen ik over de schans sprong hard op mijn rug viel helpt ook niet echt mee. Naast mijn rug heb ik ook last van mijn handen, armen en kuiten. Maar het is een wijze les: ik moet nog zorgen voor sterke spieren en een betere conditie. En dat allemaal binnen een maand.

Snowboard2

Nu loop ik dus al moeilijk vanwege de spierpijn en daar komt ook nog een blauwe teen bij. Ik was namelijk zo handig om hard uit te glijden in de douche waarmee ik mijn tweede teen kneusde of gebroken heb. De teen is twee zo dik als normaal en lekker blauw. Ik ben bang dat ik het voetbal de komende tijd wel kan vergeten...