vrijdag, juli 13, 2007

China Dag 7

Het zit er bijna op. Mijn spullen zijn bijna gepakt en ik heb afscheid genomen van de Chinese collega's. Het was weer een pittige dag met veel discussie maar ik ben zeker onder de indruk van het systeem en het werk wat ze gedaan hebben. Het technisch niveau van dit R&D team doet niet onder voor het niveau van onze collega's in Nederland. We zijn nog door een aantal zaken heengelopen en hebben wat dingen helderder op ons netvlies gezet. Ik heb zeer prettig samengewerkt met iedereen en met Coofucoo, Jack, Julian en Wu in het bijzonder. Als afscheid moesten we natuurlijk even samen op de foto!



's avonds natuurlijk weer uit eten. Deze keer kwamen we bij een echt upperclass restaurant uit. De luxe auto's stonden voor de deur en we hebben weer goed gegeten. Bert bestelde een half speenvarken, erg lekker! (we kregen helaas geen half varken op tafel) wat ik bestelde: kippenpootjes en pompoen was niet echt heel lekker.




De trip naar China heeft mijn wereld een stuk groter gemaakt. Beijing (en waarschijnlijk heel China) is keihard bezig om tot de top van de wereld te horen en ik denk niet dat af te stoppen is. De economie is echt booming en met 1,2 miljard mensen kun je natuurlijk nogal veel werk verzetten. Ik heb me geen moment bedreigd of ongemakkelijk gevoeld in toch een gigantische wereldstad. Iets wat ik vaak wel heb in steden als Parijs en Londen. Wat ik niet meer begrijp zijn de Chineese restaurants in Nederland. Chinees eten is zo ontzettend goed en lekker en wij in Nederland nemen genoegen met Foe Yong Hai en Babi Pangang. Ik ga slapen, morgen vroeg op om het vliegtuig te halen. En morgenmiddag ben ik weer thuis in Nederland. Beijing hopelijk tot de volgende keer!

donderdag, juli 12, 2007

China dag 6:

(Deze blog zal ik een keer niet starten met: vandaag.... maar ik ga iets origineler zijn.)



Vannacht heb ik goed geslapen. Dit bed bevalt me wel! Vanochtend bij het ontbijt kwam ik in een overvolle ontbijtzaal. Gelukkig mocht ik bij een vriendelijke dame aanschuiven. Bleek ze uit Brussel te komen en te werken de Belgische ambassade. Echt goed Nederlands preatem kon ze niet, wel verstaan. Erg grappig om in Beijing iemand te ontmoeten die in werkelijkheid misschien 100 km verder op woont :). Verder was het de 1e dag van de audit. We zijn door de architectuur van het OMS heen gelopen en hebben flink wat discussie gehad. Erg leuk, maar wel erg vermoeiend. Ik was dan ook helemaal op rond een uur of zes. Morgen gaan we verder en nemen we de high level API.




Grappig om te merken is dat boeken hier veel goedkoper zijn. Een normaal boek is veel te duur voor de mensen hier. Daarom hebben ze hier dezelfde boeken als wij (ook in het Engels) maar dan met een Chinese kaft voor nog geen 50 Rmb (5 euro). Ik zag er alweer een handel in, maar dat blijkt de overheid niet leuk te vinden. Toch ga ik proberen 1 boek mee naar huis te nemen. Gewoon voor de collectie :).



Voordat we gingen eten moesten we eerst pinnen. Dat is makkelijker gezegd dan gedaan geen enkele ATM accepteert mijn pinpas. We hebben weer goed gegeten. Deze keer bij een Sjanghai type restaurant. We konden rog en kwal eten. Echter kozen we laf voor beef, pork en chicken totdat de serveerster aangaf dat het allemaal wel voldoende was. En inderdaad het was weer meer dan genoeg. We dronken ook een biertje en dat
bracht de tongen los. Bert en ik hebben vol overgave gepraat over alles wat er mis is bij en met LECTRIC ;).



Om even wat vragen te beantwoorden: 's avonds ben ik zo ontzettend moe. (werkdagen zijn hier echt volgas gaan, om zoveel mogelijk voor elkaar te krijgen) dat ik alleen maar wil internetten en slapen en sinds gisteren heb ik ook discovery aanstaan. Meestal zijn we rond 19:00, 19:30 bij kantoor weg. Gaan we eten en zijn we rond 21:00 in het hotel. Erg veel tijd hebben we dan niet meer. Ook shoppen heb ik niet veel
gedaan. Ik heb een taxi betaald en een flesje drinken, meer niet. Over het diner: de kosten die ik beschrijf zijn voor het totale diner. Vandaag hebben we met z'n tweeen (5 gerechten en 2 bier) voor 160 RMB gegeten. 16 euro dus. En omdat foto's van het kantoor ook zo saai zijn. Deze keer foto's van de hotelkamer!

woensdag, juli 11, 2007

China dag 5:

Vandaag was de tweede en laatste dag van de training. Ik had me ontzettend verslapen en werd wakker gesmst door Bert. Even snel ontbijten en dan met de taxi naar kantoor. Daar aangekomen ben ik doorgegaan met de training. Morgen beginnen we met de audit. Bert besloot dat we op zoek gingen naar een ander hotel en tussen de middag hebben we hotel gewisseld. Dit nieuwe hotel is een stuk luxer en meer op westerlingen gericht. Ik heb nu een zacht bed en een TV met Europese zenders als CNN en discovery. Wat ook wel weer een keer leuk is. Lunch was weer ok, zelfde als altijd behalve dat ik nu ook friet op heb.




Omdat ik de afgelopen dagen het kantoor niet uit ben gekomen heb ik ook geen mooie foto's. Dus heb ik vandaag maar foto's van kantoor genomen. Vandaag hadden we ook een all-team meeting en het was zeker leuk om te horen wat de doelstellingen van Yourzine China zijn. 's Avonds zijn we gaan eten bij een chique en duur restaurant. Alles bij elkaar was het toch zeker 500 RMB (50 euro). 1 van de gerechten was echt heel echt pittig, ik kreeg er tranen in mijn ogen van. De truck blijkt om tegelijkertijd met het vlees wat groente te eten. Michiel en Hardy vliegen morgen richting Shanghai voor een klant. Ikzelf ga nog twee dagen ertegenaan om zaterdag weer in Nederland terug te keren. Misschien maak ik morgen weer echt wat moois mee.




O ja. nog iets moois. Als je na het eten een bonnetje vraagt dan krijg je die op een briefje met een soort kraskaart. En als je krast kun je geld winnen. Heel grappig :)

China filmpjes

De afgelopen dagen heb ik wat korte filmpjes verzameld:

Natuurlijk van de Great wall. Let op hoe steil het is!
Great wall




Hardy stop op snelweg zodat ik Ikea op film en foto kan zetten. Deze Ikea is 4 verdiepingen hoog en is 1 van de 2 Ikea's die ze in Beijing hebben. Volgens Michiel is het gewoon een standaard Ikea inclusief Softijs en hotdog.


Michiel zoekt vis uit voor de lunch:

dinsdag, juli 10, 2007

China Dag 4:

Dag vier zit er bijna op. Ik hoop dat ik vanavond wel slaap. Afgelopen nacht heb ik wakker gelegen tot 3:00 uur in de morgen om om 7:00 weer op te staan. Vandaag niet veel bijzonders gedaan, behalve werk dan. Sitecore training gegeven, wat nog een hele toer was omdat de conferenceroom tussendoor steeds bezet was. De chinezen lijken het goed op te pakken en ik begin ze beter te leren kennen. Daarnaast heb ik aangegeven wat ik wil zien bij de audit van donderdag en vrijdag. 's avonds uit eten bij een restaurant in Luck Street. Restaurant naast het hotel. Van Bert moest ik bestellen en ik ben blij dat overal plaatjes bij staan. Helaas ben ik niet zo goed in bestellen, het was niet bijzonder lekker. Wat wel lekker was was de kip met pinda's waar ik de naam steeds van vergeet. Vandaag voor het eerst RSI gehad van met stokjes eten.



Omdat ik vandaag niet veel te vertellen heb zal ik even wat opmerkelijke zaken toelichten die ik tegenkwam. Als eerste het verkeer. Er rijden hier automerken rond waar ik nog nooit van gehoord heb. Hardy rijdt in een Buick maar dat is eigenlijk een Chrevolet (of beter nog een Deawoo). Verder zie je heel Volkswagen Jetta's maar dan van een type die ik niet ken. Ook peugeot 307 sedan en een vage (nieuwe) Fiat waar ik nog nooit van gehoord heb. In het verkeer is het zaak om snel te doen wat je wil doen en vooral door te gaan. Moet je linksaf op een kruispunt, rij dan voor het tegemoetkomende verkeer langs en gebruik daarbij regelmatig je toeter om te laten merken dat je er bent. Gaat de auto voor je rechtsaf maar doet hij dat niet snel genoeg? Bijvoorbeeld omdat hij voetgangers voor laat gaan? Dan haal je hem rechts via de binnenbocht toeterend in. Zo gaat dat in Beijing!



Een ander opmerkelijk iets zijn de baby's. Die hebben namelijk geen luiers maar een soort hansop met een uitsparing aan de achterkant. Moeten ze poepen dan pak je ze bij benen en nek vast, vouwt ze dubbel en houdt ze boven een oude krant. Liefst midden in de stad. Ook kwam ik er gisteren achter dat het niet de bedoeling is WC-papier door de wc te spoelen. Nee nee! Deze moet in de bij de wc staande afvalbak. Toch even wennen! Vrouwen lopen hier overstraat met een paraplu tegen de zon, of met een grote zonneklep. Auto's hebben soms extra spiegels helemaal vooran op de motorkap en taxichauffeurs zitten in een soort hokje in hun eigen taxi. Hopelijk heb ik morgen weer echt wat meegemaakt. Misschien gaan we met het hele R&D team uit eten en dat schijnt wel mooi te zijn




(Geen nieuwe foto's gemaakt vandaag, deze foto's kreeg ik vandaag van Hardy en zijn door Hardy en Michiel gemaakt)

maandag, juli 09, 2007

China dag 3:

Vandaag voor het eerst gewerkt, het uiteindelijke doel van deze trip natuurlijk. Kantoor ziet er mooi uit. Bij binnenkomst een vriendlijke dame, en mooi ingericht met yourzine blauw. De kantoren hebben mooie "whiteboards" in alle kleuren, en hoewel niet erg praktisch zijn ze wel leuk om naar te kijken. Ik heb een beetje gepraat met de engineers en wat code bekeken. Morgen en overmorgen geef ik sitecore training en donderdag en vrijdag ga ik verder met de audit. Ik ben vooral op zoek naar de grenzen van het systeem. Het systeem is groot en complex en het is lastig waar te beginnen.



's middags wezen lunchen bij een zaakje in de buurt. Dat was weer meer dan goed. Deze avond heb ik gegeten bij een Koreaans BBQ restaurant wederom erg goed! Die Chinezen weten echt wat lekker eten is! Hardy had ook een lekkere fruitwijn besteld en dat viel zeker in de smaak. In het restaurant kwamen ze grillen aan onze tafel. En mijn thee kwam maar niet op. Zo ontzettend vaak werd er bijgeschenkt. Het was wel duur. Zeker 500 RMB voor 3 man. Verder niet zoveel meegemaakt, tja werk he! Nu nog even de cursus voorbereiden en dan ga ik weer slapen. Ik hoop dat de chinezen mij beter verstaan dan ik hen!

zondag, juli 08, 2007

China dag 2:

Om zes uur gaat de wekker. Om 4 uur was ik al wakker. Ik heb goed geslapen al is het bed kei hard. Vandaag bezoek ik de "The great wall". Het was niet in me opgekomen om die te bezoeken als ik China was. Hij ligt hier 2 uur rijden vandaag en zo'n kans wil ik niet laten schieten. Ik ga snel douchen, kleed me aan en wordt om 7:30 opgehaald door Hardy. Dan rijden we naar het yourzine appartement om de moeder van Hardy, Michiel en zijn vriendin op te pikken. In het hotel heb ik al ontbeten. (wat broodjes en cornflakes). Hardy is zelf ook nog nooit op dit punt van de muur geweest onderweg rijden we drie keer verkeerd en moeten we een aantal keer de weg vragen. Het landschap is erg mooi, het doet me denken aan Turkije maar dan groener en verzorgder. Na een anderhalf uur rijden zijn we er. The great wall!



In de bergen is het best koel en geen last van de smog. Met de nodige flessen water op zak beklimmen we de muur. Naar boven gaat met een stoeltjeslift. Eenmaal boven besluiten we naar rechts te lopen tot het einde van het toeristensuk. Ze hebben een groot gedeelte van de muur gerestaureerd hier, andere delen nog niet. Die zijn dan ook niet toegangkelijk voor toeristen. Op onze weg komen we hevig zwetenden
tegenliggers tegen. Later blijkt waarom. Een stijle beklimming ligt voor ons. Vol goede moment lopen we naar boven, onszelf iets overschattend en het duurt niet lang of ik zweet me kapot. Had ik maar sportschoenen meegenomen. Ook mijn knie-en hebben het zwaar. De muur is eigenlijk alleen maar trap, of naar boven of naar beneden. En zo lopen van huisje naar huisje. En welke kant je ook kijkt: er komt geen einde aan de muur: ongelofelijk!



Met de Chinese muur erbij heb ik 2 van de 3 belangrijkste muren in de geschiedenis gezien (Berlijns muur heb ik vorig jaar gezien, ook al dankzij LECTRIC. Ik verwacht niet dat ik ook bij de klaagmuur kom, maar zeg nooit nooit natuurlijk)




We lopen terug naar ons startpunt en rodelen naar beneden. Dan gaan we lunchen. Michiel besteld een ves uit de vijver. Voor onze ogen wordt hij gevangen en naar de keuken gebracht. We lunchen aan een ronde tafel met in het midden al het voedsel op een draaischijf. Wil je iets hebben dan draai je aan de schijf totdat het gerecht voor je staat. Deze keer had ik "donkey" vergelijkbaar met rosbief maar niet
bijzonder lekker. Op de weg naar het hotel komen we langs het in aanbouw zijnde olympisch stadion. Die is echt groot! Dat worden vast hele mooie beelden volgend jaar met de spelen!





Terug in het hotel ga ik even op bed, ik ben weer uitgeput. Om een uur of zes besluiten Bert en ik om te gaan eten. We lopen een straat in met restaurants en komen een goed restaurant tegen. We bestellen veel te veel en krijgen het ook niet op. Normaal gesproken zouden we het als we Chinezen zouden zijn in doggybag mee naar huis krijgen. Heerlijke boontjes, soort malse kleine ribbetjes, kleine stukjes varkensvlees, loempia's. Alles is veel te lekker hier! We pakken nog even een biertje en gaan slapen, of in mijn geval: msn-en en bloggen! Het is bijna half elf hier, ik ga zo slapen om morgen om acht uur te
beginnen met waar ik echt voor kom: werk!

China dag 1

Na negen uur vliegen zijn we dan eindelijk aan gekomen in Beijing. 3 uur Nederlandse tijd. 9 uur plaatselijke tijd. In het vliegtuig heb ik nog een halfuurtje kunnen slapen en nog wat film gekeken: Music and Lyrics. Het vliegen was voorbij voordat ik er erg in had. Nadat het vliegen moet je langs immigration voordat je het land in mag. Daar kun je aangeven met een knop wat je van de service vond. Slecht, beetje slecht, beetje goed of goed. Heel apart. Ik heb nergens op gedrukt.



Hardy haalde ons op van het vliegtuig en reed met ons naar het hotel. Tussendoor reden we langs het kantoor zodat we maandagochtend kunnen lopen. Alles is hier erg goedkoop. Flese water of cola: 4 RMB oftewel 40 euro cent. We hebben een hotel in de "ambassade" buurt in het noorden van stad. (Beijing is een stad met 16 miljoen inwoners!) Het stinkt vrij erg er hangt namelijk veel smog en het is erg warm. 30 tot 35 graden? Na ons even opgefrist te hebben rijden we met de taxi naar "De verboden stad" (26 RMB, 2 euro 60 voor 10 km?), we komen langs het plein van de Hemelse vrede en lopen onder Mauo de stad in. Tenminste dat denk ik. Blijkt dat de ingang van 10 min lopen verder is. Het is echt heel erg groot. ("Tuurlijk, anders noemen ze het ook geen stad!" -- Bert) De hitte en de smog vormen een aanslag op onze gezondheid. Het is een indrukwekkend paleis. Normaal gesproken zouden we een apparaatje huren om een gesproken toer te doen. Echter die duurt vrijwel de hele dag en dat houden we nooit vol.



We nemen de taxi terug naar het hotel en rusten nog een uurtje of 2. Dan komt Hardy ons halen om uit eten te gaan. Samen met Michiel(collega) en zijn vriendin. Zij zullen 6 weken in China verblijven.
We nemen het favoriete restaurant van Michiel en laten Hardy bestellen. In een goed restaurant krijg je plaatjes bij eten en het eten ziet er mooi uit. Ik heb uitgelegd dat ik een moeilijke eter ben en dat is geen enkel probleem. Na een paar minuten krijgen we de eerste koude gerechten al. Chinees eten is als Tapas eten. De bakjes en schalen staan op tafel en van daaruit kun je met je stokjes het eten pakken wat je wilt. Het met stokjes eten lukt al aardig en ik heb heerlijk gegeten. Groenteblaadjes met saus, paddestoelen, eend en een soort gepaneerde spareribs. Je eet snel te veel omdat het allemaal zo klein lijkt.





Erg vermoeid en met hoofdpijn ga ik slapen. Nadat ik nog even met het thuisfront ge-msn-ed heb.

China dag 0 21:00, Nederlandse tijd

(Ik ben beniewd of dit lukt, ik mag wel bij blogger.com, maar ik mag niet mijn eigen blog zien. Wil degene die dit leest me even mailen dat het werkt?)

In de lucht. Ergens boven Rusland? We zijn nu 2 uur onderweg en tot nu toe gaat het allemaal er goed. We hadden vrij krappe plekken maar hebben geruild met twee meisjes die graag bij het raam wilden zitten.We zitten nu achter de wc's dus: veel beenruimte! En dat is goed!

Vliegen bij de KLM bevalt me wel, ze komen vaak langs voor drinken, we hebben al eten gehad (vegetarische noodles met tofu) en regelmatig komen ze langs met drinken. We hebben een gratis koptelefoon gehad, een kussentje en een deken! wat wil je nog meer?

Bert zit naast me, te spelen op zijn DS. Ik zit nu even op de laptop (duh!) en luister/kijk wat naar de tv. Ondertussen update ik even mijn IPOD zodat ik wat muziek heb. Daar was helaas wat fout gegaan. Gelukkig heb ik mijn laptop bij me en is het zo opgelost.

Het is een uur of negen vliegen, en we hebben er nu ruim 2 uur opzitten. Helaas hadden we wat vertraging door een klep die gecheckt moest worden. 3 uur Nederlandse tijd landen we in Beijng. Ondertussen ga ik weer film kijken! Iron blades ofiets?