zondag, april 22, 2007

Javascript is stoer

Vroeger was het leven makkelijk. Je had progammeurs en je had webscripters. Programmeurs hielden zich bezig met de leuke dingen: applicaties, games, databases je kent het wel. Webscripters daar in tegen hielden zich vooruit bezig met wat wij programmeurs zo smalend "de voorkant" noemen. Allemaal leuk en aardig, maar de echt leuke en interessante dingen gebeuren aan de achterkant, de kant die de gebruiker niet ziet. Alleen andere programmeurs, lotgenoten, kunnen hier meegenieten van de briljant geschreven code.

Ik had Javascript nooit hoog aangeschreven staan, je kunt er wel nuttige en leuke dingen mee: formulieren valideren, layers verplaatsen etc. Maar echt boeiend nee. Totdat ik Firefox extensions en AJAX ontdekte. Vrijwel alle Firefox plugins zijn geschreven in Javascript en het mooie is: de source van plugins is te lezen. Nieuwsgierig als ik ben, ben ik op onderzoek gegaan in bestaande plugins om delen te kunnen "lenen". Maar wat merkte ik tot mijn schrik? Ik kon het voor geen meter volgen! En dat terwijl ik vrij handig ben met andere programmeertalen als C# en Java.



Dus maar een boek gekocht: Pro Javascript Techniques. Ik ben op pagina 55 en ik ben het nu alweer kwijt. Wat is javascript ontzettend gegroeid de afgelopen jaren, en wat een hoop functionaliteit!




Gelukkig kan ik me er binnenkort nog meer in verdiepen! Het bedrijf waar ik werk gaat een firefox plugin schrijven voor een klant. En omdat ik daar het meest ervaring mee heb (zie thumbsup!), mag ik los! Ik heb er nu al zin in :). Eindelijk weer een beetje techniek en dan gelijk ontzettend uitdagend. Om mijn spieren alvast warm te krijgen heb ik mijn eigen javascript soduku gemaakt!: www.snelsudoku.nl

donderdag, april 12, 2007

Gebrek aan zakelijk instinct

Deze week heb ik een domeinnaam verkocht. Ruim een week geleden werd ik benaderd voor 1 van mijn domeinen (ik heb er een stuk of 20). In 1e instantie heb ik geprobeerd hem te verhuren. Dat wilde de andere partij niet. Toen besloot ik hem toch maar te verkopen, ik had weinig plannen met de naam en nu dient hij wellicht een goed doel. Na wat onderhandelen had ik naar mijn gevoel een mooie prijs: meer dan 25 keer de kosten die ik er aan had en met dit bedrag ben ik een jaar uit de kosten voor mijn hosting. Ik was aardig tevreden over mezelf!

Totdat ik het tegen mijn schoonmoeder en wat collega's vertelde. Iedereen verklaarde me voor gek dat ik het voor zo'n laag bedrag verkocht had, dit ik minimaal het 4 voudige had kunnen vragen en krijgen. Toen begon ik sterk te twijfelen en mijn enthousiasme ebte weg. Had ik het dan fout gedaan? Misschien, maar dan nog: ik ben geen expert in het onderhandelen en zaken doen. Dit was voor mij de 1e keer dat ik in een dergelijke situatie zat (naast natuurlijk het kopen van het huis, wat op zich lekker liep). Het was een mooi leermoment. En de volgende keer pak ik het anders aan en hopelijk ook beter.

Spijt heb ik overigens niet. Jammer vind ik het natuurlijk wel. In ieder geval heb ik weer iets over mezelf geleerd: erg zakelijk ingesteld ben ik niet. Nog niet.