donderdag, april 27, 2006

Wie is...de mol?

Morgenavond is het weer zover. Wie is...de mol? op Nederland 2. Vorig jaar heb ik met veel plezier gekeken (Grotendeels door de gelweldige mol in de persoon van Yvon Jaspers). En ook dit jaar volg ik het met veel plezier. Het is echter wel pijnlijk om te beseffen dat Frederique onlangs is overleden, terwijl ze zo vrolijk en enthousiast door het spel loopt.



Morgen wordt bekend welke 3 kandidaten naar de finale gaan. Ik had mijn geld gezet op Toine of Frederique als mol. Toine moest de vorige keer vertrekken en ik weet vrijwel zeker dat hij compleet op Frederique als mol zat. Wat dus onjuist is. Ik weet het even niet meer. De mol kan nog Peggy, Roderick of Malouska zijn.



Als ik dan toch moet kiezen ga ik toch voor Roderick als mol. Al nam hij dan wel een risico door in het begin apart te gaan met de dansopdracht. Peggy kan het natuurlijk ook zijn. Een natuurlijke onruststoker is een goed mol. Als het Malouska zou zijn, zou ik het echt heel knap vinden. Dan heeft ze het echt heel goed gedaan. Nee ik ga toch voor Roderick. Al weet ik niet zo goed waarom. Wie had er ook al weer geen zonnebril op toen alle andere kandidaten dat wel hadden.... ?

dinsdag, april 25, 2006

FogBugz!

Vandaag zijn we voor het eerst gaan werken met FogBugz. Eigenlijk een systeem voor het bijhouden van bugs in een applicatie maar ook erg nuttig voor het stroomlijnen van een servicedesk. Ik heb een klein aantal andere producten bekeken met mijn collega's maar velen vielen snel af. Vaak puur op onbruikbaarheid.



Het leek wel of de tools niet gebouwd waren om mee te werken, maar om zoveel mogelijk opties in 1 scherm te plaatsen. We hebben een lijst gemaakt met taken die we uit moeten kunnen voeren met het systeem: e-mails inlezen, e-mails beantwoorden, binnenkomende telefoontjes verwerken, prioriteiten toekennen etc. En met alle producten op de short list hebben we deze taken uitgevoerd in de demoversie.



1 project refreshte na elke selectie het hele scherm, wat het werk veel vertraagde en hoogst irritant was. Daarnaast was het absoluut niet overzichtelijk. Een ander product konden we niet inloggen in de demo versie en mailen en bellen met de leverancier leverde niets op. Uiteindelijk bleek fogbugz het makkelijkst, snels en meest overzichtelijk. De rest van de middag konden we niet wachten op e-mails of telefoontjes om het systeem uit te testen. Ik ben benieuwd hoe we volgende maand over het systeem denken :)

vrijdag, april 21, 2006

Lego.NET

Uren speelde ik vroeger met lego. Toen ik naar de middelbare school ging hield dat vrij abrupt op en nam de pc die plek over (286 AT, 20 mb hd, EGA 16 kleuren). Nu na al die jaren heb ik van computers mijn vak gemaakt en begin ik lego weer een beetje te ontdekken. Het liefst ga ik dadelijk op huwelijksreis naar LegoLand :)



Toen mindstorms net op de markt kwam was ik er al weg van. Een robot bouwen van Lego, motoren, sensoren etc en dan de robot programmeren. Progamma via infrarood uploaden naar je robot. En dan kijken hoe je eigen creatie tot leven komt. Klinkt erg stoer! Jammer dat het zo ongelofijk duur is. Als ik ooit nog heel rijk wordt ga ik het zeker kopen.



Het programmeren van de robot kan met gebruik van een simpel progamma. Je klikt als het waren de flow van je programma als blokken aan elkaar. Sommige mensen hebben uitbreidingen gemaakt om het mogelijk te maken de Lego te programmeren in een echte taal zoals C of C++. Er is een grote community ontstaan van mensen die allemaal leuke en dingen maken met Mindstorms. Er zijn zelfs tientallen boeken over mindstorms projecten. En nu komt MicroSoft met een uitbreiding voor .NET. Zij noemen het coding4fun, ik noem het: Lego.NET!

woensdag, april 19, 2006

Update: cappucino pads

De oplettende lezer weet dat woensdagavond mijn boodschappenavond is. En toen ik vanavond in de winkel stond moest ik echt op zoek naar de cappucino pads. Helaas, de vakken waren er wel maar ze waren leeg en verlaten. Hopelijk heb ik volgende week meer geluk en kan ik jullie meer vertellen over mijn eerste ervaringen. Grappig is dus: het product bestaat alleen zijn ze daar op de website nog niet achter...

p.s. Met efteling stickers plakken heb ik geen problemen. Zeker als ze de reclame's zo leuk maken. Wellicht kan mijn zus meer vertellen over doe meesterlijke auteur :)

Nescafe cappucino pads

De afgelopen tijd hoor en zie ik steeds weer reclame over nescafe cappucino pads. Of eigenlijk reclame over dat ze bij nescafe op zoek zijn naar mensen die reclame willen maken voor hun pads. En als ik dan kijk op hun website wordt ik daar niets wijzer van. Helemaal niets is er terug te vinden over de pads. En dat vind ik jammer. Ik ben heel tevreden over de T-pads en ik zou graag de cappucino pads proberen.



Nou ja graag... Eigenlijk vind ik cappucino een beetje laf. Je pakt een heerlijk kopje koffie. Lekker aroma, beetje bitter van smaak en dan je gooi er zoveel opgeklopte melk in dat de smaak weg is. Het resultaat drink je op, puur voor de caffeïne. Beetje laf, je doet toch ook geen water bij je wijn? Behalve dan spreekwoordelijk? Mijn vriendin drinkt graag cappucino en ze wil de pads wel heel graag proberen. Na een zoektocht op internet ondervond ik dat douwe egberts in Duitsland al koffie pads levert.




Maar nu komen wel een aantal vragen op: waarom levert Douwe Egberts in Duitsland wel cappucino pads? en zitten er op Duitse pads ook spaarpunten?
Waarom maakt Nescafe reclame voor hun pads terwijl er niks over te vinden is op hun site? Ik zie twee opties:

  • Ze hebben de site niet bijgewerkt of weten niet eens dat mensen via de site deze informatie willen zoeken.

  • Ze doen mee met de hype en zijn een viral marketing campagne gestart voor hun pads


Ruben zeg jij het maar!

dinsdag, april 18, 2006

Eigen code & open source

Het afegelopen paasweekend heb ik me me eens niet vol gestopt met chocolade. Binnenkort ga ik trouwen en ik wil toch een beetje leuk op de foto. Nee, ik heb mijn tijd gevuld met plannen maken hoe ik rijk ga worden. Tot mijn spijt heb ik nog geen manier gevonden om slapend rijk te worden. Dus zal het toch van hard werken en mijn eigen talenten moeten komen. Dat is niet erg, alleen heb ik eigenlijk maar één talent: programmeren. En hoe kan je daar nu echt rijk van worden?



Ik ben natuurlijk in loondienst, ik kan de rekeningen betalen, maar echt rijk wordt ik er niet van. Ik kan ad's zetten op mijn blog maar ik denk niet dat 12 bezoekers per dag veel ad-sense inkomen opleveren. Het makkelijkste is nog altijd om code die ik voor mezelf schrijf te verkopen aan anderen.



Zo ben ik weer wezig met een PHP-website voor mezelf: www.linkmania.nl en in de basis is die gelijk aan www.linkstat.nl. Gebruikers moeten zich aan kunnen melden, moeten kunnen inloggen en moeten hun gegevens kunnen wijzigen. En wat bleek: ik kan de code van linkstat vrijwel volledig overnemen in linkmania. Nog mooier: ik kan er met vrij weinig moeite een template en user framework van maken voor mijn eigen sites.



En nu komt het heikele punt. Hoe ga ik dit gebruiken? De meest gebruikte oplossing is door het simpelweg open-source te maken en gratis weg te geven. Maar dat wil ik niet. Ik heb er tijd in geïnvesteerd en ik heb weinig zin om nog meer tijd onbetaald te investeren in support. Mijn plannen zijn nu om de code wel open-source te maken. Maar een paar euro te vragen voor support op de code. En de download alleen beschikbaar te stellen na betaling. Mijn code wordt dan niet optimaal bekend en door iedereen gedeeld en ik wordt niet algemeen bekend, maar ik weet in ieder geval dat ik de support uren die ik erin steek betaald wordt. Wat vinden jullie daarvan?

woensdag, april 12, 2006

Soms moet je gewoon beginnen

Ik heb een navigatie systeem voor in de auto. Ze heet Truus. Heel simpel een PDA, software en een GPRS muis. Wanneer ik haar aanzet in mijn auto en een bestemming ingeef geeft zij eerst het advies: "Begin te rijden". En dat is het beste advies wat ze maar kan geven. Als je niet beweegt kom je nergens, hoeveel routes je ook plant. Je moet starten om ergens te komen, ook al weet je niet precies waar je naar toe wilt. Als een tijdje onderweg bent komen de aanwijzingen vanzelf.



En dat is precies wat ik ga doen bij mijn nieuwe Support & Beheer baan. Gewoon beginnen. We hebben geinventariseerd welke basis we nodig hebben voordat we kunnen beginnen. Die basis leggen we en dan gewoon beginnen. We kunnen maanden lang plannen maken, overleggen, strategieen bedenken en wat ik wat niet meer. Maar in plaats daarvan maken we gewoon een start we kijken hoe het loopt en passen het proces aan aan de hand van de opgedane ervaring. Maar wel met een duidelijk doel voor ogen: een goed werkend support & beheer afdeling.



Ik vergelijk het graag met BlogSoftware. Toen ik software zocht voor mijn blog dacht ik dat ik het belangrijk vond dat ik een WYSIWYG editor zou hebben. Maar wat blijkt, ik gebruik het helemaal niet. Wat ik wel mis is een manier op de publicatie datum van een post te wijzigen. Of een manier om statistieken te bekijken. Dingen die ik nooit had geweten als ik niet met blogsoftware had gewerkt. Als ik nu opnieuwe naar software ga zoeken weet ik beter wat ik wil. En in plaats van eerst tijd te investeren in het zoeken naar software ben ik meteen begonnen met het doel waarvoor ik de software nodig had: Blogs schrijven.

Soms moet je gewoon beginnen, zeker als je aan iets nieuws begint. Zorgen dat het werkt en na een tijd van bovenaf kijken waar het proces beter kan. Maar eerst gewoon beginnen! als je niet start haal je ook de finish niet.

dinsdag, april 11, 2006

Spannend

Na twee weken vakantie heb ik nog wat moeite om in het werkritme te komen van op tijd opstaan. Maar dat zal de komende tijd nog wel veranderen. Ik gaf gisteren al aan dat ik hoopte dat het vandaag spannender zou zijn. Echt spannend was het niet, dus dan moet je het spannend maken voor jezelf. Het spannendste wat ik vandaag ga doen? Kijken of ik det verhaal af kan typen voordat de accu van mijn laptop leeg is.

Vandaag ben ik vooral bezig geweest met administratief werk. Gegevens bij elkaar zoeken ordenen en op een centrale plek opslaan. Gelukkig had mijn collega al wat voorwerk gedaan. Waar ik haar erg dankbaar voor ben :). Daarnaast probeer ik zo goed mogelijk een begin neer te zetten. En dat werkt het beste met harde deadlines is mijn ervaring.

Zo wil ik het basis proces 1 Mei operationeel hebben. Dat we in ieder geval een start kunnen maken. Het super proces en de geweldige efficiente oplossing komen daarna wel. Eerst maar eens aan het werk. En daarvoor moet ik veel met mensen praten. Afspraken maken, Software uitproberen, en nog meer met mensen praten. Ik ben vandaag zo druk geweest met alles dat ik geen tijd heb gehad voor mijn dagelijkse websites. Nog maar 10 minuten om alles te bekijken! Ik moet opschieten!

maandag, april 10, 2006

Ik hoor er weer bij

Sinds vandaag ben ik niet meer werkloos. Ik hoor er weer bij! Ook mag ik mijn oud-collega's weer collega's noemen. Toch is het wel raar zo'n 1e dag weer terug op je oude plek. Zeker omdat het ook een nieuwe functie is.

Mijn eerste dag begon goed. Door problemen bij de hosting provider waren alle sites van onze klanten niet bereikbaar. En dat leverde nogal wat telefoontjes op. Mijn collega , die de telefoon opneemt, heeft het allemaal heel netjes opgelost. Namen noteren, mensen terugbellen wanneer er nieuwe informatie is etc. Echt heel netjes.

De meeste mensen waren ook blij me te zien. Verder heb ik weinig meer gedaan dan mijn pc installeren en in te lezen in de materie. Hopelijk is morgen spannender :)

vrijdag, april 07, 2006

www.breinloos.nl, zonder brein maar met verstand!

Jippie! Mijn nieuwe site is online: www.breinloos.nl. Mijn eigen speeltuin. Breinloos is de site waar ik mijn plannen en projecten bij ga houden. En het mooie is. Het uiteindelijke maken van site heb ik in twee uurtjes gedaan.



Ik heb een template gedownload van: http://www.freewebtemplates.com/ en als CMS gebruik ik CityDesk personal edition van Joel Spolsky. Een handig CMS waarmee je op je desktop een site in elkaar kunt knutselen en daarna kunt uploaden als HTML files naar je server. Geen server-side techniek nodig dus. En dat is voor mijn site meer dan genoeg.

Verder heeft CityDesk de functionaliteiten die je van een CMS verwacht: een content boom, scripting, imageviewer, spellings controle, templates en nog meer van dat moois. Zeker voor beperkte sites een mooi CMS. (en gratis tot 50 items). Helaas staat de ontwikkeling van CityDesk stil en wil de WYSIWYG editor je HTML teveel opschonen. Het andere wat nog mist is aanroepen naar webservices voor bijvoorbeeld het verwerken van formulieren of een mooie API om uitbreidingen te maken. Maar dat is alweer te proffesioneel voor een product wat vooral op kleine bedrijven en individuen gericht is.

donderdag, april 06, 2006

Ik zat te denken..

Je zult maar de vrouw zijn die al die voicemails heeft ingesproken met "Dit is de voicemail van 06..." volgens mij krijg je dan heel veel rare reactie's als je belt of gebeld wordt.

(pff, zo'n weekje werkloos eist ook zijn tol, het wordt tijd dat ik weer aan het werk ga ;) )

dinsdag, april 04, 2006

Koffie met gebak! (koffie zelf meenemen)

Zo, de tweede week van mijn welverdiende vakantie is ingegaan. En ik maak zo weinig mee dat ik niks heb om over te bloggen. Ik kan wel vertellen dat ik gisteren pas om 11:00 uur wakkerwas. Dat al mijn holten volgelopen zijn en ik tijdelijk aan één oor doof ben. Maar daar kan ik echt geen posts mee blijven vullen. Daarom is deze blog deze dagen op halve kracht. Niet getreurd, binnenkort heb ik vast interressantere dagen :)

Tot die tijd vul ik mijn dagen achter de computer en met koffie. Het verschil met werken? Thuis komt de koffie uit de Senseo. Op het werk uit een ander automaat. Alleen ben ik bijna door de pads heen. Dat wordt toch thee binnenkort (Gelukkig heb ik nog wel t-pads in huis). Of ik moet toch naar buiten. Maar ik ben vandaag al buiten geweest. Moeilijk moeilijk moeilijk.

Het huis al uitgeweest? Nepnerd! ja ik beken, maar het was voor een goed doel: ok ben namelijk gebak wezen bestellen. Mijn oud-collega's die dadelijk weer mijn collega's worden hebben bij mijn afscheid namelijk flink uitgepakt met cadeau's en dan is het toch een beetje lullig als je krap vijf maanden later weer op de stoep staat. Dan voel je toch een beetje bekocht. Dus dan doe je het enige juiste: ze zo volstoppen dat ze niks meer kunnen zeggen ;) Dus oud-oud collega's eet morgenvroeg een boterham minder, rond een uur of tien staat er gebak voor jullie in de huiskamer. Koffie zelf meenemen (de pads zijn op.. )